Passie, Plezier & Prestatie volgens John Klerkx

john_KlerksEen echte Zeelander, 40 jaar oud...................John Klerkx. 
Wedstrijdtrainer van de mila- en lange afstandsgroep en lid van De Keien sinds 1989! Wat betekenen Passie, Plezier & Prestatie voor John?

John heeft het hardlopen ontdekt in zijn middelbare schooltijd toen hij deelnam aan een scholenloop. Dit, en het feit dat hij last heeft van astma waarbij het goed is om te bewegen, hebben hem als hardloper gemaakt tot het niveau waar hij nu is.

De Passie is ‘dat je het allemaal zelf doet’, aldus John. ‘Bij voetbal bijvoorbeeld, kun je het nog een beetje verbloemen en zeggen dat de ander een beetje harder moet lopen vandaag. Bij lopen ben je op jezelf aangewezen, kun je de verantwoordelijkheid niet naar iemand anders toeschuiven en moet je het echt alleen doen. Vanuit mijn trainerschap gezien, vind ik het heel leuk om mensen te stimuleren en te laten groeien. Ook als trainer ben ik nooit uitgeleerd.’

Het Plezier komt uit veel dingen voort bij John. Zo zijn daar de prestaties in en van de groep  die vooruit gaan, maar ook de gezelligheid en vriendschappen die ontstaan. Voor zichzelf geeft het voldoening en plezier dat hij door op de goede manier te trainen, goed te luisteren en het correct volgen van trainingsschema’s, is gekomen tot het niveau waarop hij nu is. ‘Allerbelangrijkste daarbij is dat ik eerst  heb leren te verliezen en van daaruit ben gaan zoeken en gaan trainen om daar te komen  waar ik nu ben. Wanneer er sporters bij zijn in de groep die hogerop kunnen, bijvoorbeeld naar de nationale top, is het helemaal een kick voor mij,’ aldus John.

De drive en de Prestatie zitten er van kind af aan al in bij John. ‘Ik was als kind altijd al bezig, soort van “adhd-tje” en heb altijd al de mentaliteit gehad van niet zeuren en doorgaan. Met mijn astma wilde ik niet zielig gevonden worden, gewoon meedoen met de rest. Ik heb een hekel aan kan het niet. Bij klachten ga je naar een dokter en anders is het gewoon ervoor gaan! Presteren is het maximale uit je lichaam halen wat erin zit. Op de 5 km is dat voor de één 21 en voor de ander 15 minuten. Iedere atleet is verschillend, maar elke atleet moet het doen met een intense motivatie en consequent volgen van training. Presteren is elke keer op een realistische manier de lat hoger leggen, rekening houdend met je eigen kunnen!’

Het ultieme doel voor John als trainer is om de club weer naar een hoger niveau te brengen, eigen trainingen te verzorgen, betere atleten aan te trekken en zo talenten te kweken!
Juni 2020
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30