Passie, plezier en prestatie: wat betekent dit voor Maria van Summeren?

Hardlopen is jarenlang mijn grootste passie geweest. Ergens rond mijn twintigste ben ik begonnen en inmiddels heb ik al vele duizenden km gerend. In de loop van de jaren werd ik steeds fanatieker en heb ik aan vele wedstrijden in binnen- en buitenland deelgenomen.

Voorop stond natuurlijk het plezier in het rennen maar ook de gezelligheid die dat met zich mee bracht. Heerlijk rennen over de Maashorst met anderen, en na afloop onder het genot van een theetje, lekker bijkletsen.

Plezier stond bij een training voorop, echter niet bij een wedstrijd. Dan werd de prestatie belangrijk. Niet al mijn wedstrijden zijn even leuk geweest, omdat ik iedere keer mijn grenzen ging opzoeken.

Sinds een jaar ren ik niet meer vanwege artrose aan mijn heup.  Daar sta je dan met je passie. Wat nu, hoe geef je dan invulling aan je (sportieve) leven? Jarenlang was ik heel veel bezig geweest met lopen. Het was zelfs zo dat ik bij het inpakken van mijn reiskoffer, eerst mijn loopschoenen inpakte. Ook mijn dagelijks leven werd afgestemd op hardlopen. Het heeft even geduurd voordat ik iets gevonden had waar ik weer een uitdaging in zag. Ik moest mijn energie kwijt en ik miste de Maashorst. Ik mocht een keer een mountainbike lenen en ben naar de Maashorst gegaan. Dit was best wel een uitdaging voor mij. Hoe gaat dat op de bospaden, kan en durf ik dat wel? Het viel me niet tegen en ik ben nog een paar keer meer gegaan. Uiteindelijk heb ik zelf een mountainbike gekocht.

Nu ben ik een jaar aan het MTB-en, heb een leuk groepje gevonden en ik mag wel zeggen dat ik veel plezier heb, om weer lekker actief bezig te zijn. Ik kan me lekker uitleven en het begint al een beetje bij me te kriebelen om mijn grenzen weer te gaan verleggen.

Wat ik van de afgelopen periode heb geleerd is, dat je bij tegenslagen niet bij de pakken neer gaat zitten. Kijk naar de mogelijkheden (ik was toch geen fietser!) en probeer hier een wending aan te geven. Nooit gedacht dat ik in MTB-en zo’n plezier kan vinden!

 

Juni 2020
Z M D W D V Z
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30